Co je to "black crush"?

Znáte pojem „black_crash“? Obvykle se používá v souvislosti s obrazem, kde dochází k velké chybovosti při vykreslování tmavých odstínů šedi. Tento problém je v TV nejvíce patrný u tmavého obsahu, kde se černá slévá dohromady a veškeré podstatné detaily zmizí nenávratně pryč. Existuje několik způsobů, jak tento problém řešit, ale pouze jedno je asi to správné a stálé řešení.


1) Zvýšení jasu

-jednoduché a velmi efektivní řešení, ale pozor, je to dost krátkodobé. To, co funguje na jednu scénu, bohužel nefunguje na scénu jinou, takže by se s jasem muselo stále hýbat, což není zrovna ideální. Nehledě na to, že s vyšší úrovní jasu se de facto ztrácí i úroveň černé barvy.


2) Změna hodnoty u gamma
-to je velmi dobrý prostředek na zvýšení jasu, nicméně i ten může mít velmi neblahý efekt a sice ten, že při jejím zvýšení se obraz zesvětlí a díky tomu ztrácíme úroveň černé barvy a při jejím snížení se obraz zas ztmaví, což je přesně to, co nechceme. Jedná se tedy o velmi dobrý nástroj pro zesvětlení obrazu pokud je nastaven správně.


3) Vícebodové vyvážení bílé barvy s korekcí gamma
-toto je zřejmě ten nejúčinnější nástroj na řešení tohoto problému. Díky vícebodovému systému kalibrace bílé barvy jsme schopni u odstínu šedi na konkrétním místě udělat korekci gamma de facto až na 20 bodech. Tato korekce se provádí podle měření v určitých místech odstínu šedi, kde obraz buď zesvětlíme nebo ztmavíme nastavením hodnot u RGB. Výsledný obraz tak přesně optimalizujeme na konkrétní nastavenou gamma křivku (2.2 nebo 2.4), kterou můžeme ješte dle potřeby doladit pro co nejlepší výsledek.

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1