Co tedy vlastně víme o HDMI 2.1 a co zdánlivě nového přináší oproti 2.0?

Robustnější propustnost?
HDMI s označením 2.1 podporuje vyšší šířku s maximální propustností až 48 Gb/s. Díky takové propustnosti můžeme provozovat rozlišení 8K při 60 snímcích nebo 4k rozlišení se 120 snímky za vteřinu. Toto HDMI je zpětně plně kompatibilní se starším systémem, ale pro využití jeho potenciálu budeme muset použít nový HDMI kabel s označením optimálně HDMI 2.1 a zařízení, které toto HDMI plně podporuje.

HFR (vysoká snímková frekvence)?
HFR se používá jako termín pro snímkové frekvence až do 120 snímků za vteřinu, což ve výsledku můžeme pozorovat jako mnohem plynulejší pohyb s vyššími detaily v obraze. Většina filmů se obvykle natáčí s 23,976 snímky za vteřinu, zatím co u herních systémů klademe důraz na co největší počet snímků za vteřinu, aby celkový herní zážitek byl co nejlepší. U standardu HDMI 2.0 je maximální počet snímků omezen na 60 snímků za vteřinu ve 4K.

HDMI VRR (variabilní obnovovací frekvence)?
Jedná se o synchronizaci obnovovací frekvence vaší televize tak, aby odpovídala snímkové frekvenci výstupu z vaší herní konzole nebo z počítače. Pokud pozorujeme menší trhání nebo určité artefakty v obraze, znamená to, že naše televize nebo zařízení, které je do ní zapojené, nepodporuje tuto technologii.

HDMI Quick Media Switching (QMS)?
Tato technologie se používá k eliminaci výpadku snímku u zařízení v AV řetězci připojených po HDMI používající různou snímkovou frekvenci. Ale pouze za předpokladu, že rozlišení zůstane stejné a dochází jen ke změně snímkové frekvence. Dojde k odstranění prodlevy mezi 23,976, 50 a 60Hz. Aby tato funkce fungovala tak jak má, musí zdroj a zobrazovací médium TV tuto funkci podporovat, jinak to nemá smysl vůbec provozovat.

HDMI Quick Frame Transport (QFT)?
Tato funkce u HDMI 2.1 využívá připojení s vyšší šířkou pásma ke snížení časového rámce mezi zdrojem a zobrazovačem. Nemá vliv na rychlost FPS nebo obnovovací frekvenci zobrazovače, pouze snižuje herní odezvu a zajišťuje mnohem plynulejší hrají her.

HDMI ALLM (Automatický režim nízké latence)?

Jedná se o režim umožňující herní konzoli přenášet určité instrukce po HDMI do TV, tak aby se televize vždy automaticky přepnula do herního režimu. Tato funkcionalita funguje na všech zařízeních, které ALLM podporují, třeba i na starších TV s HDMI 2.0.

HDMI eARC (zpětný zvukový kanál)?

eARC oproti ARC získává větší šířku zvukového pásma. Oproti ARC by měl umět přenášet bezeztrátově vícekanálový zvuk PCM přes eARC. eARC byl již v minulosti implementován také na zařízení s HDMI 2.0. Jak poznám ten správný kabel, který správně přenáší eARC? Nejlepším řešením je něco jako označení „ethernet“. Takto označený kabel, pokud nebude ve specifikaci označení eARC, vám vždy přehraje zvuk tak, jak by měl.

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1