Dolby Vision a rozdíl mezi MEL a FEL

Dolby Vision je pokročilý formát HDR (High Dynamic Range), který poskytuje vylepšenou kvalitu obrazu prostřednictvím vysokého dynamického rozsahu a široké barevné škály. Klíčovým aspektem Dolby Vision je jeho schopnost poskytovat dynamická metadata, která umožňují televizoru nebo displeji optimalizovat obraz scénu po scéně nebo dokonce snímek po snímku. Podobnou funkcionalitu můžeme nalézt třeba i u HDR10+.

Dolby Vision používá dva typy obsahu jako je MEL (Minimal Enhancement Layer) a FEL (Full Enhancement Layer).

MEL (Minimal Enhancement Layer) 

  • Tento formát je zjednodušenou verzí Dolby Vision, který obsahuje menší množství dat a je navržen tak, aby byl kompatibilní s širším spektrem zařízení, včetně těch s nižší šířkou pásma nebo menšími schopnostmi zpracování. MEL efektivně zlepšuje kvalitu obrazu oproti standardnímu dynamickému rozsahu (SDR), ale nemusí nabízet plný rozsah vylepšení, které Dolby Vision umožňuje.

FEL (Full Enhancement Layer) 

  • FEL je plně vybavená verze Dolby Vision, která obsahuje kompletní sadu dynamických metadat a poskytuje maximální možnou kvalitu obrazu. Tento formát je určen pro zařízení s vyšší šířkou pásma a lepšími schopnostmi zpracování, což umožňuje dosáhnout do nejvyšší úrovně detailů, hloubky barvy a kontrastu.

Rozdíl mezi MEL a FEL je především v množství a typu obsažených metadat a v požadavcích na šířku pásma a zpracování. Zatímco FEL nabízí nejlepší možný obrazový zážitek s Dolby Vision, tak MEL poskytuje kompromis mezi vylepšenou kvalitou obrazu a širší kompatibilitou s různým typem zařízení.

Dolby Vision a rozdíl mezi MEL a FEL

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1