LLDV a jeho význam pro HDR10 obrazovky

  • Co je LLDV? LLDV je zkratka pro Low Latency Display Verification, což je systém, který umožňuje zařízení zjistit a optimalizovat zpoždění (latenci) mezi vstupem a výstupem na displeji. Latence je klíčovým faktorem při zobrazování obsahu s vysokým dynamickým rozsahem, jako je HDR10. V případě, že latence není správně nastavena, může to mít za následek nepřesnou synchronizaci mezi obrazem a zvukem, což narušuje celkový zážitek uživatele. Převod metadat z formátu LLDV (Low Latency Dolby Vision) na HDR10 (High Dynamic Range 10) může být složitý proces, zejména pokud chcete zachovat co nejlepší kvalitu obrazu. Pokud chcete upravovat signál LLDV na HDR10 pomocí zařízení jako je například HDFury, budete na to potřebovat specifický HDFury adaptér, který tuto změnu umožní.

    Význam LLDV pro HDR10 obrazovky:
    1. LLDV pomáhá zajistit přesné zobrazení obsahu na obrazovce s podporou HDR10. To znamená, že barvy, kontrast a jas budou zobrazovány tak, aby co nejlépe odpovídaly původnímu obsahu pomocí metadat. Bez těchto metadat, které LLDV používá, by mohlo dojít k nepřesnostem, což by mohlo snížit kvalitu obrazu ve formátu HDR10.
    2. Díky LLDV mohou obrazovky s podporou HDR10 minimalizovat obrazové chyby, jako rozostření a zpoždění obrazu etc. Tím se zlepšuje plynulost a přesnost zobrazení, což je klíčové pro plnohodnotný zážitek z HDR10.
    3. Pro zlepšení herního zážitku je nízká latence zcela zásadní. LLDV pomáhá zajistit, že obraz a zvuk jsou vzájemně synchronizovány s minimální latencí. To umožňuje hráčům reagovat rychleji na události ve hře a tím se i zlepšuje celkový herní dojem.


Kroky, které byste měli zvážit, pokud chcete LLDV používat:
1. Pro získání vhodných LLDV metadat by se měl vybrat kompatibilní zdroj signálu, který zajistí vhodný přenos do obrazovky. Metadata jsou velmi klíčová, určují jak má obraz vypadat a bez nich to nebude fungovat.


Seznam přehrávačů schopných výstupu LLDV pro jakýkoli obsah v DV:
– Sony Players (UBP-X700, UBP-X800/M2, UBP-X1100ES …)
– Apple TV 4K
– Shield Pro
– Xbox One X/S
– Panasonic UB820/UB9000
– Oppo 203/205, CineUtra, Pande, Reavon, Magnetar, IPUK
– Fire Stick/Fire Cube (Netflix/ATV App)
– Chromecast (Netflix)
– Zidoo/Zappiti

Seznam přehrávačů schopných výstupu LLDV pro obsah DV, HDR10 a SDR:
– Oppo203/205, CineUltra, Pande, Reavon, Magnetar, IPUK
– Apple TV 4K
– Sony UBP-X700, UBP-X800/M2

2. Pro dosažení nejlepšího výsledku je zapotřebí nechat si kalibrovat také obrazovku, na které budete obsah HDR10 přehrávat. Tím se zajistí, že obraz bude vypadat co nejlépe.


Velmi jednoduchý scénář, jak to celé může fungovat:
1. Připojíte si zařízení HDFury mezi zdroji signálu s LLDV a cílovou televizí nebo jakoukoliv obrazovkou, která podporuje HDR10.
2. Nastavení zařízení HDFury tak, aby provádělo konverzi z LLDV na HDR10. Toto nastavení se může lišit v závislosti na konkrétním modelu HDFury a výkonu a nastavení (kalibrace) vaší televize.
3. Spustíte film, který obsahuje Dolby Vision z vašeho přehrávače. Zařízení HDFury v závislosti na Vašem nastavení provede konverzi signálu z LLDV na HDR10 a pošle jej na Vaše zobrazovací zařízení.
4. Vaše televize nebo jakákoliv obrazovka s podporou HDR10 přijímá signál LLDV v HDR10 profilu.


Konverze LLDV-HDR10 může být jedna z klíčových technologií k zajištění přesného zobrazení obsahu na HDR10 obrazovce díky informacím z DV (metadata). To pomůže zajistit přesné zobrazení, minimalizaci obrazových chyb a v neposlední řadě dojde ke zlepšení zážitku z hraní her. Díky modifikaci dat u LLDV mohou uživatelé plně využít výhod tohoto signálu na obrazovkách s HDR10, nechat se tímto více vtáhnout do děje a užít si tak vizuální zážitek na svých obrazovkách nově s podporou Dolby Vision.


Čerpáno z:

Enjoy Dynamic DV content from LLDV source on any HDR10 display.

LLDV a jeho význam pro HDR10 obrazovky

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1