Proč je kalibrace obrazu továrního nastavení důležitá

Abychom pochopili, proč je kalibrace továrního nastavení tak důležitá, musíme si nejdříve uvědomit její význam. Kalibrovat znamená získat ze své obrazovky maximum a docílit tak co největšího zlepšení stávajícího obrazu nad původními možnostmi továrního nastavení.


Neznamená to však, že kalibrací zvyšujeme výkon, nebo že získáváme vyšší verzi obrazovky. Někdy díky kalibračnímu programu dokážeme upravit nastavení televize nad rámec stávajícího ovládání, které je běžně dostupné v menu. Pro správné měření je zapotřebí mít odpovídající zařízení se specializovaným softwarem. K docílení co nejlepšího výsledku je optimální, aby danou činnost prováděl profesionál s určitými zkušenostmi. V opačném případě by se totiž mohlo stát, že by konečný výsledek kalibrace byl nakonec horší než původní stav.

Účelem kalibrace je získat z vaší obrazovky maximum a dopřát vám následně filmový zážitek v takové kvalitě, jakou vytvořili jeho tvůrci ve studiu. Stává se, že si lidé pletou kalibraci s nastavením obrazovky, které si provedou sami, třeba podle návodu na internetu. Neříkám, že by to bylo špatně, nicméně kýžený výsledek se v tomto případě nedostaví, jelikož určitá specifická nastavení obrazovky v menu nelze aplikovat na každou obrazovku a za dobu mojí praxe se mi ještě nestalo, že bych našel dvě zcela totožné obrazovky jednoho typu.


Jak taková kalibrace probíhá?


Aby kalibrace mohla začít, je zapotřebí projít nastavení obrazovky a vypnout určité funkce, které by mohly mít vliv na její výsledek, převážně se jedná o ECO režimy a různá vylepšení. Je velmi důležité, aby kalibrující technik umístil senzor přímo na obrazovku (nemusíte mít strach z jejího poškození nebo poškrábání).


Dále je zapotřebí aktivovat příslušný software v notebooku a zvolit postup podle typu obrazovky a výrobce. Každý výrobce má svá specifika a ne vždy je vhodné provádět kalibraci například LG obrazovky pracovním postupem na Samsung obrazovku. Jsou zde zcela jiné technologie, a proto celkový výsledek by byl velmi zavádějící. Každý výrobce má několik typů, ať se jedná o generační rozdíly nebo typy obrazovek. Nelze tak například aplikovat pracovní postup kalibrace pro obrazovku LG C9 pracovním postupem na modelovou řadu LG CX. Nefungovalo by to, každý má tak trochu jiný hardware.


Pokud je tedy správně vyplněn typ obrazovky, můžeme zahájit kalibraci. Postup kalibrace není až tak složitý, jen je zapotřebí pochopit co daná čísla znamenají a velmi pečlivě vše kontrolovat. I software může udělat chybu a zkušený technik toto musí odhalit dříve, než bude celý proces ukončen. Proto se vždy provede první měření bez úprav kalibrace, aby v průběhu byl znát posun buď směrem k lepšímu, nebo k horšímu.


Každá technologie obrazovek má svá pro a proti. Účelem kalibrace je vytvořit z nevýhody přednost.Celý proces kalibrace obrazovky je náročný a může zabrat i několik hodin, záleží na složitosti a počtu kalibrací (SDR,HDR,DV).


Jakákoliv kalibrace se provádí vždy podle velmi přísných norem a kalibrační technik by se vždy měl prokázat svojí profesní certifikací pokud je o to požádán. Díky tomu pak máte jistotu, že jste se obrátili na tu správnou osobu.


Proč je kalibrace obrazu továrního nastavení důležitá

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1