Co je to 3D LUT?

Jedná se o zkratku anglického „Look Up Table“. Jde o systém určité tabulky kde je přesně popsáno jak má konkrétní odstín vypadat a kde přesně má být v barevném prostoru umístěn.

Použijeme-li tuto techniku na kalibraci obrazu, můžeme získat velmi dobré výsledky. Ale všechno má svůj háček. Kalibrace 3D LUT má několik úrovní, které můžeme přirovnat k počtu bodů, se kterými 3D LUT kalibrace pracuje. Čím více budeme měřit počet bodů, tím přesnější budeme mít výsledek a tím delší bude celý proces kalibrace.
Může trvat několik minut nebo taky několik hodin.
3D LUT kalibraci nám musí umožňovat naše obrazovka nebo musí být podporována naším zařízením, které se nachází v AV řetězci. Hodně oblíbené LG OLED televize tuto technologii mají v sobě už několik generací a proto z mého pohledu mají největší potenciál pro kalibraci. Neznám moc výrobců TV obrazovek, které by měli tuto technologii ve své nabídce. Další variantou je využití externího video procesoru, jako je Lumagen nebo MadVR. Tam se ale dostáváme na mnohem vyšší částku a proto tento typ zařízení najdeme pouze u opravdových milovníků domácího kina a vždy optimálně v kombinaci s projektorem.
A jak taková 3D LUT vypadá? Představte si barevný prostor, něco jako 3D krychli, kde má konkrétní barevný bod své určité místo a na jiném místě by se nacházet neměl. Pokud nasnímáme daný prostor například se 141 body, tak to sice bude mít určitou přesnost, ale ne takovou, jako prostor třeba se 4934 body. Čím více tedy provedeme měřících bodů, tím větší pak dostaneme barevnou přesnost. Naměřené informace slouží jako nástroj ke korekci. Nejedná se o nic jiného, než o matematiku, kde se určuje startovní a cílový bod a to mezi tím je pouze výpočet toho, co a kam posunout.
A výsledek? Posuďte sami, jakou barevnou přesnost může mít zařízení u kalibrace s 4934 body a jakou s 27 body…

Co je to 3D LUT?

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1