Co je to RGB Dolby Vision tunneling?

Dolby Vision RGB Tunneling je technologie využívaná pro přenos videa ve formátu Dolby Vision prostřednictvím signálu RGB. Dolby Vision je formát vysokého dynamického rozsahu (HDR), který poskytuje vyšší jas, kontrast a barevnou přesnost než standardní dynamický rozsah (SDR). RGB tuneling specificky umožňuje přenos těchto vylepšených obrazových informací přes rozhraní, které tradičně přenášejí signál ve formátu RGB, jako jsou některé typy HDMI a DisplayPort.

 

Výhody Dolby Vision RGB Tunneling

Kvalita obrazu:

  • Dolby Vision poskytuje výjimečnou kvalitu obrazu s širším dynamickým rozsahem a lepší barevnou přesností, což zlepšuje zážitek ze sledování.

Kompabilita:

  • RGB tunneling umožňuje využití existujících rozhraní, která podporují pouze RGB signály, pro přenos Dolby Vision obsahu. To může být výhodné pro kompatibilitu s některými staršími zařízeními.

Standardizace:

  • Použití standardního RGB signálu může usnadnit integraci a interoperabilitu mezi různými zařízeními a výrobci.

 

Nevýhody Dolby Vision RGB Tunneling

Složitost implementace: 

  • Integrace Dolby Vision RGB Tunnelingu do zařízení může být technicky náročná a může vyžadovat specifické hardwarové a softwarové úpravy.

Komprese a latence:

  • Přenos signálu ve formátu Dolby Vision přes RGB může vést k určité kompresi a zvýšené latenci, což může ovlivnit kvalitu a plynulost obrazu.

Kompatibilita zařízení:

  • Ne všechna zařízení a displeje jsou schopna správně interpretovat Dolby Vision signály přenášené přes RGB tuneling, což může omezit jeho využitelnost. 

 

Praktické využití

Dolby Vision RGB Tunneling se využívá především v situacích, kde je potřeba přenášet vysoce kvalitní video obsah přes existující rozhraní, která tradičně podporují pouze RGB signály. To může zahrnovat některé televizory, monitory a projektory, které jsou optimalizovány pro zpracování RGB signálů, ale také vyžadují podporu pro HDR obsah, jako je Dolby Vision.
 

Dolby Vision RGB Tunneling v 8-bit, 10-bit a více

Dolby Vision RGB Tunneling může teoreticky fungovat s 8-bit signálem, ale to by výrazně omezilo kvalitu obrazu a efektivitu HDR. Aby bylo možné plně využít výhody Dolby Vision a HDR obecně, je preferována bitová hloubka 10-bit nebo vyšší. Použití 8-bit signálu by vedlo k viditelným kompromisům v kvalitě obrazu, jako jsou barevné pruhy a méně plynulé přechody mezi barvami, což by nebylo ideální pro zážitek z HDR.
 
8-bit barevná hloubka:

  • 8-bit znamená, že každý z RGB kanálů může mít 256 úrovní (2^8), což vede k celkovému počtu 16,7 milionu barev.
  • HDR: Pro přenos HDR signálu v 8-bitovém formátu je často nutné použít techniky, jako je dithering, což může snížit kvalitu obrazu a způsobit viditelné přechody (banding).
  • Kompatibilita: Některá starší zařízení nebo zařízení s omezeným výkonem mohou podporovat pouze 8-bit signály, což může omezit kvalitu HDR obrazu.

10-bit a více (12-bit): 

  • 10-bit znamená, že každý z RGB kanálů může mít 1024 úrovní (2^10), což vede k celkovému počtu více než miliardy barev.
  • HDR: 10-bit nebo vyšší bitová hloubka je standardem pro HDR formáty, včetně Dolby Vision, což umožňuje plynulejší přechody mezi barvami a lepší reprodukci jemných detailů v jasných i tmavých částech obrazu.
  • Kompatibilita: Moderní zařízení a displeje, které podporují HDR, obvykle také podporují 10-bit nebo vyšší bitovou hloubku pro dosažení optimální kvality obrazu.

Vzhledem k výše uvedeným výhodám a nevýhodám je Dolby Vision RGB Tunneling vhodný pro specifické scénáře, kde je prioritou vysoká kvalita obrazu a kompatibilita s existujícími zařízeními, i když to může znamenat určité technické výzvy a omezení.

Co je to RGB Dolby Vision tunneling?

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1