Kalibrační zařízení

Pro kalibraci existují pouze dva typy měřících přístrojů a to je kolorimetr a spektrometr. Klíčovou informací pro finální výsledek je pouze ta, zda samostatný kolorimetr je nebo není dostačující pro správné měření barvy obrazovky. Kolorimetr není citlivý na vlnové délky barevného spektra. Kolorimetr touto funkcí bohužel nedisponuje a je založen na třech barevných filtrech. Díky tomu dokáže velmi dobře fungovat pouze se spektrem, na který je přizpůsobený. Zobrazovací zařízení mohou mít různorodé vlnové délky barevného spektra, některé menší a některé v určité barvě zase větší. Kolorimetr pokud není přesně profilován, tak se vždy mírně mýlí. Samozřejmě můžete namítat, že se jedná pouze o můj pohled, tak snad vás přesvědčí článek, který napsal Karl Lang pro společnost X-RITE (xrite-presnost_a_metoda_mereni).

Co je kolorimetr a jak se používá?

Kolorimetr využívá k měření určitou intenzitu červeného, zeleného a modrého filtru. Filtry zajišťují a redukují rozsah vlnových délek světla na několik měřených hodnot. Přesnost a kvalita těchto přístrojů je hodně závislá na použitých filtrech, což je pak znát především na ceně konkrétního zařízení. Kolorimetry sice nejsou na všech displejích tak přesné, jako spektrofotometry, nicméně mají lepší nízkou citlivost na světlo, jsou přesnější při měření úrovní černi a jsou mnohem rychlejší při všech úrovních světla. Díky rychlosti měření jsou vhodné pro provádění klasických kalibrací všech možných obrazovek.

Co je spektrometr a jak se používá?

Spektrofotometry jsou navrženy k měření světelné energie na různých frekvencích v celém spektru viditelného světla, jsou vysoce přesné, což umožňuje jejich použití se všemi současnými i budoucími zobrazovacími technologiemi. Spektroradiometr měří přesné informace o barvách, tyto informace lze převést do kolorimetrických zařízení pomocí určitých profilů, což umožňuje vysoce přesná měření pro výslednou kalibraci obrazu. Spektroradiometr je tedy nejpřesnější a nejužitečnější dostupný nástroj v procesu kalibrace.

Co je profilování kolorimetru?

Profilování měřiče se dělá vždy pomocí spektrofotometru a to vždy vede ke zlepšení přesnosti daného kolorimetru založeného na filtru. Na profilování měřičů se používá určitá metoda barevných matic, což je proces, který zvyšuje přesnosti kolorimetru založeného na konkrétní obrazovce. Profilování vytváří kalibrační profil pro kolorimetr na základě jedinečných údajů z dané obrazovky. Pro dosažení nejpřesnějších výsledků měření nebo kalibraci na jakékoliv obrazovce je velmi vhodné mít spektrofotometr a kolorimetr vždy s sebou.

 

Používané zařízení pro kalibrace obrazu podle kvality

Nejpoužívanější profesionální spektrometry:

  1. Konica Minolta CS2000a
  2. JETI 1511 HiRes (2nm) (používáme)
  3. JETI specbos 1211
  4. Colorimetry Research CR-250

Uživatelsky dostupné spektrometry:

  1. X-rite i1Pro3
  2. X-rite i1Pro2 

Nejpoužívanější profesionální kolorimetry:

  1. Klein K-10A (používáme)
  2. Klein K-80
  3. Colorimetry Research CR-100 (používáme)

Uživatelsky dostupné kolorimetry:

  1. i1Display Pro
  2. SPECTRACAL C6-HDR2000
  3. Spyder 5 
  4. Spyder X
  5. Spyder X2

Certifikovaný generátor obrazu:

  1. Murideo SEVEN-G (používáme 8K verzi)
  2. Murideo SIX-G 
  3. VideoForge PRO


Doufám, že vám to pomůže pochopit rozdíl mezi profesionální a amatérskou technikou. Pokud se rozhodnete pro kalibraci třeba vaší televize, tak se určitě vyplatí si pořádně vybrat a zvolit kalibračního technika podle typu vybavení a podle jeho zkušeností a referencí. Jak je někdy mylně chápáno, kalibrace platí vždy na konkrétní obrazovku, která byla kalibrována a profilována profesionálním spektrometrem. Nastavení teploty barev nebo zvýšení úrovně saturace barev není kalibrace jako taková, tak na to pozor. Každá obrazovka má různé odchylky a ty jsou buď větší, nebo menší. Po každé kalibraci obdržíte její kalibrační report, kde jsou uvedeny veškeré informace - o jaký profil se jedná a jakým zařízením byla kalibrace vykonána. Z mého pohledu je vždy nejdůležitější, aby kalibrace byla správně odvedena a byla prováděla v cílovém místě u zákazníka tak, aby kalibrátor měl přesné informace o zapojení a podmínkách zapojení a docílil tak co nejlepšího obrazu.

Kalibrační zařízení

Přijedeme za Vámi

Napište nám nebo volejte.
Naše služby nabízíme na celém území Česka a Slovenska.

Přijedeme za Vámi.

  • +420 602 735 031
  • ( nick: Riddle )

Máte na nás dotaz?
Potřebujete poradit?

Pro optimální nastavení obrazu
používáme profesionální kalibrační technologie


X-Rite 1
Light Illusion 1
AUDIO-VISUAL TECHNOLOGY 1
FancyTV 1
Lumagen Inc. 1
Portrait Displays 1
Professional Video Alliance (PVA) 1
Klein Instruments corp. 1
Murideo SIX-G a SIX-A (4K UHD & HDR generátor a analyzátor signálu) 1
Jeti 1